Onnenpohjan palvelut

Olet tervetullut Fysioterapia Onnenpohjaan, jos Sinulla on mitä tahansa ongelmia lantionpohjaan tai keskivartaloon liittyen. Fysioterapiakäynnille voit tulla myös ilman sen kummempia vaivoja; myös ennaltaehkäisevä lantionpohjan ja keskivartalon lihaskunnon kartoitus on erinomainen tapa huolehtia omasta terveydestään. Myös raskaana ollessa voit tulla vastaanotolle vaivojen kanssa tai ilman, ja raskausaika onkin mitä otollisin hetki kiinnittää huomiota lantionpohjan ja keskivartalon toimintaan. Käynnit sisältävät lihastoiminnan tutkimuksen ja niihin pohjautuvat harjoitusohjeet sekä liikuntaohjausta tarpeen mukaan. Onnenpohjan palveluihin kuuluu myös raskausajan hieronta.Vastaanotolta on mahdollista vuokrata TENS-sähkölaitteita kotikäyttöön sekä vartavasten synnytyskivun lievitykseen tarkoitettuja laitteita.

Ennen Onnenpohjaan tuloa on suositeltavaa käydä lääkärin vastaanotolla, jolloin saat myös lähetteen fysioterapiaan. Lähetteellä saat Kelan sairausvakuutuskorvauksen jokaisesta käynnistäsi. Voit tulla vastaanotolle myös ilman lääkärin lähetettä. Varaudu kuitenkin siihen, että saatat myöhemmin joutua tarkistuttamaan tilanteesi lääkärissä ennen kuin fysioterapiakäyntejä voidaan jatkaa. Raskausajan hierontaan tullaan aina ilman lähetettä.

Ethän tule fysioterapiaan sairaana tai jos Sinulla on gynekologisia tai virtsatietulehduksia tai jos ilmenee ennenaikaisia supistuksia tai verenvuotoa. Huomioithan myös, että kuukautisvuoto ja jälkivuoto ovat este lantionpohjan EMG-mittauksille. Raskaana oleville ei tehdä emättimen sisäistä EMG-mittausta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, eikä myöhemminkään tilanteessa, jossa lääkäri on määrännyt yhdyntäkiellon. Myöskään emättimen tai peräaukon sisäinen sähköstimulaatihoito ei ole raskausaikana mahdollista.

Tuloksellinen fysioterapia lähtee käyntiin perusteellisesta alkukeskustelusta sekä -tutkimuksesta. Asiakkaan ryhtiä, liikkumista ja lihastoimintaa arvioidaan silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla sekä ulkoa että sisältä; tämä siis tarkoittaa sitä, että sormella tunnustellaan lihasrakenteita myös emättimen ja / tai peräaukon sisäpuolelta. Sormella tunnusteltaessa terapeutti saa erittäin tärkeää informaatiota lantionpohjan lihasten toiminnasta. Lantionpohjan fysioterapiaan kannattaakin tulla sillä asenteella, että täällä intiimialueen tutkiminen kuuluu asiaan ja on osa hyvää tutkimis- ja ohjauskäytäntöä. Toki ketään ei pakoteta riisumaan alapäätä paljaaksi vasten tahtoaan, jokaisella on tässä asiassa itsemääräämisoikeus.

Onnenpohjassa käytetään lantionpohjan toimintahäiriöiden tutkimisessa emättimen tai peräaukon sisäistä EMG-elektrodia, jonka asiakas ostaa itselleen henkilökohtaisesti terapian alussa. Elektrodin hankkiminen on erittäin toivottavaa, mutta ei pakollista. Myös vatsalihasten erkauman fysioterapiaan tulevat hyötyvät elektrodin avulla tehdystä EMG-mittauksesta.

Oleellisinta fysioterapiassa on lantionpohjan sekä syvien keskivartalon lihasten olemmassaolon tiedostaminen, niiden oikea-aikaiseen toimintaan herätteleminen ja vahvistaminen, mutta myös lihasrentouden löytäminen. Lantionpohjan lihasten ja vatsalihasten erkauman kuntouttaminen on aktiivista treenausta, joka vaatii asiakkaalta säännölliseen harjoitteluun sitoutumista. Harjoitusmääriä ja -tehoja ei kuitenkaan kannata säikähtää; hissukseen hyvä tulee, ja lantionpohjan lihasten huomaamattomat supistukset aloitetaankin vain muutamasta minuutista kerrallaan pari-kolme kertaa päivässä.

Fysioterapiassa pyritään aina löytämään kullekin asiakkaalle yksilöllinen, arjessa toimiva ja siihen mahdollisimman kätevästi nivoutuva harjoitusohjelma, joka täydentää asiakkaan jo olemassa olevia suosikki(liikunta)harrastuksia tai muita mieluisia aktiviteetteja. Samat periaatteet soveltuvat sekä lantionpohjan toimintahäiriöiden että vatsalihasten erkauman kuntoutukseen. Usein jo muutama asiantuntijan antama vinkki auttaa tekemään toimesta kuin toimesta tehokkaan lantionpohja- ja keskivartaloharjoituksen ja kohentamaan elämänlaatua!

Vieritä ylös