Lantionpohjan toimintahäiriöt

Pissa karkaa aivastaessa ja lasten kanssa trampoliinilla hyppiessä. Kaupungille lähtiessä täytyy tietää, miten nopeimmin pääsee yleiseen vessaan. Kotiovella avainta kääntäessä ehtii liristä housuun. Äsken on käyty vessassa, mutta kohta on taas mentävä tiristämään muutama tippa. Ehkä pitäisi vielä kerran käydä varmuuden vuoksi… Pikkuhousunsuojat kuuluvat vakiovarusteisiin.

Iltaa kohti alapäässä alkaa jokin pullottaa ja painaa. Selkä väsyy ja on kipeä, maha pömpöttää ja vartalo tuntuu oudolta mössöltä josta ei saa otetta. Vaikka synnytyksistä on aikaa ehkä vuosikausia, näyttää edelleen siltä, kuin olisi maha pystyssä.

Tai sitten jalkoväliin juilii ilkeästi, kirvelee, polttelee, kutisee, raastaa, jomottaa, pitäisikö tässä muka pystyä nauttimaan seksistäkin? Ja miten kehtaa lähteä työporukan kanssa lounaalle, kun ilma karkaa hallitsemattomasti ja pahimmassa tapauksessa paukuttelun mukana livahtaa housuihin muutakin… Tai sitten pytyllä saa ponnistella itsensä kipeäksi, mutta mitään ei meinaa tulla.

Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat sekä erittäin rasittavia että erittäin yleisiä vaivoja. Virtsaamis-, ulostamis-, ja seksuaalitoimintojen häiriöistä sekä lantion alueen laskeumista ja kiputiloista kärsii jopa kolmasosa aikuisikäisistä naisista. Oireet eivät ole vieraita miehillekään varsinkaan iän alkaessa painaa; esimerkiksi 70 vuotta täyttäneistä miehistä neljäsosalla esiintyy haittaavaa virtsankarkailua. Naisten elämää puolestaan rasittavat raskauksien ja synnytysten aiheuttamat muutokset sekä lantionpohjassa että keskivartalossa. Ylipaino, tupakointi ja liikunnallinen passiivisuus sekä toisaalta myös raskas fyysinen työ altistavat lantionpohjan toimintahäiriöille.

Ponnistusvirtsankarkailu on yleisin virtsankarkailun muoto. Vatsaontelon paineen nousun seurauksena lantionpohjan heikentyneet lihakset ja tukikudokset pettävä ja virtsaa pääsee karkaamaan esimerkiksi yskimisen tai jonkin taakan nostamisen yhteydessä. Tilanteeseen ei välttämättä liity lainkaan vessahädän tunnetta vaan virtsa lirahtaa aivan yllättäen. Joillakin virtsaa voi tiputella housuihin huomaamatta pitkin päivää ja vasta myöhemmin huomaa alushoujen vähitellen vain kastuneen. Vaivaan voi liittyä myös tiputtelua vessakäynnin yhteydessä.

Pakkovirtsankarkailussa virtsa pääsee hallitsemattomasti valumaan vessahädän säestämänä. Yhtäkkiä tulee kiire toilettiin, eikä perille ehdi ennen kuin housut ovat jo märät. Mikäli ongelmana on enemmänkin toistuva hädän tunne ja vessassa ravaaminen, mutta onnistuu kuitenkin pidättämään virtsaa, voidaan puhua yliaktiivisesta rakosta. Yliaktiivinen rakko voi häiritä sekä päivällä että yöllä, ja virtsamäärät ovat tyypillisesti pieniä “liruja”. Vaivaan voi liittyä myös rakon tyhjenemisen ongelmaa ja heikko virtsasuihku.

Sekamuotoisessa virtsankarkailussa on kyse pakko- ja ponnistusvirtsankarkailun yhdistelmästä.

Ulosteen karkaaminen johtuu peräaukon sulkijalihaksen heikentymisestä esimerkiksi trauman kuten synnytyksessä tapahtuneen repeämän tai pelkästään ikääntymisen seurauksena. Samaisen lihaksen heikko toiminta aiheuttaa myös suolikaasun eli pierujen ulos pääsemisen.

Ulosteen karkailuun voi liittyä myös ummetusta ja ulostamishankaluuksia, jotka ovatkin monien lantionpohjavaivojen valitettavan yleisiä seuralaisia selkäkivun ohella. Lantionpohjan toimintahäiriöistä kärsivillä voi esiintyä muitakin suolen toiminnan ongelmia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS).

Laskeumissa lantion elimet liukuvat osittain tai kokonaan omilta alkuperäisiltä paikoiltaan. Tämä näkyy erilaisina pullistumina emättimessä tai peräaukossa. Laskeumat johtuvat lantionpohjan ja lantion elimiä kannattelevien sidekudosten heikentymisestä. Niin virtsarakko ja -putki, kuin emätin, kohtu ja peräsuolikin voivat laskeutua. Pieni laskeuma voi olla täysin oireeton, mutta hankalammissa tapauksissa laskeuma pullistuu näkyville emättimen suuaukolle tai jopa kokonaan sieltä ulos. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mikä rakenne on laskeutunut ja kuinka vaikea-asteinen laskeuma on. Laskeuma voi aiheuttaa virtsaamis- ja ulostamishankaluutta, virtsankarkailua, painon tunnetta ja hankausta emättimessä tai alaselkäkipuja.

Vulvodynia (vulvan vestibuliittisyndrooma, vestibulodynia, essentiaalinen vulvodynia) on naisen ulkosynnyttimien kipua, jolle ei löydy selvää fysiologista syytä. Alapäähän siis sattuu vaikka kaikki näyttäisi päällisin puolin normaalilta eikä tulehdustakaan ilmenisi. Varmaa syytä vulvodynialle ei tunneta, mutta ilmeisesti toistuvat virtsatietulehdukset ja pitkään jatkunut ja nuorella iällä aloitettu hormonaalinen yhdistelmäehkäisyn käyttö altistavat vaivan synnylle. Vulvodyniassa on kyse neuropaattisesta kivusta, mikä tarkoittaa hermopäätteiden herkistymistä kiputuntemukselle. Itse kipualueen kudos ei ole vaurioitunut, mutta siinä olevat hermopäätteet ymmärtävät kosketusviestin väärin. Kun pitäisi tuntea pelkkä kosketuksen paine, sattuukin vietävästi, ja kipua kuvataankin usein kovaksi, repiväksi, polttavaksi tai kirveleväksi. Ulkosynnyttimissä voi olla myös kutinaa, ärsytystä ja punoitusta ja myös virtsaaminen voi kirvellä.

Kipu voi esiintyä vain tietyllä alueella emättimen suuaukolla tai laajemmalla alueella välilihaan ja peräaukkoon ulottuen. Se voi provosoitua kosketuksesta tai olla jatkuvaa, epämääräistä jomotusta. Kipu voi myös säteillä pakaroihin, reisiin ja alvatsalle. Usein kipu vaikeuttaa seksuaalista kanssakäymistä ja erityisesti yhdyntöjä. Voimakkaan kivun vuoksi yhdynnät voivat muuttua jopa täysin mahdottomiksi.

Tilaa, jossa emätintä ympäröivät lihakset “kramppaavat” tahattomasi sulkien emättimen aukon kutsutaan vaginismiksi eli emätinkouristukseksi. Tällöin sormen tai tamponin asettaminen emättimeen ja gynekologinen sisätutkimus voivat käydä mahdottomiksi yhdynnästä puhumattakaan.

Yhdyntäkipuja voivat aiheuttaa myösliian vähäinen kiihottuminenseksin aikana tai hormonaalisista syistä johtuva emättimen limakalvojen kuivuminen. Lisäksi on muistettava, että yhdyntäkipujen taustalla voi olla gynekologisia tulehduksia, sairauksia tai sukupuolitauteja, joiden mahdollisuus on syytä poissulkea lääkärin tutkimuksessa.

Lantionpohjan kipua voi tuntua myös peräsuolen seudulla ja välilihassa niin naisilla kuin miehilläkin, eikä vaivaan välttämättä löydy selkeää selittävää syytä. Todennäköisesti lantionpohjan lihasten jännitystila on aiheuttamassa kipua, ja voi noidankehämäisesti pahentaa jo olemassa olevaa ongelmaa; kun sattuu, lantionpohjan lihakset jännittyvät kuin itsestään, mikä taas entisestään pahentaa kiputuntemusta. Miehillä jomottava, pitkäaikainen, mahdollisesti kiveksiin säteilevä tai virtsaamis- ja siemensyöksyongelmia aiheuttava lantionpohjan kipu voi viitata eturauhastulehdukseen.

Vatsalihasten erkauma tarkoittaa pinnallisten suorien vatsalihasten etääntymistä keskilinjastaan valkoisen jännesauman venyttymisen ja ohenemisen seurauksena; “sixpackit” erkaantuvat toisistaan, ja niiden keskelle jää löysä, höttöinen juopa, joka vajoaa sormien alla tai muodostaa pullottavan kohouman vatsan keskilinjaan. Erkaumaa esiintyy enimmäkseen synnyttäneillä naisilla, mutta se on mahdollinen myös miehillä. Vatsalihasten erkaumalla on yhteyksiä selkävaivoihin ja lantionpohjan ongelmiin kuten virtsankarkailuun. Myös yleisen kehonhallinnan ja hengityksen ongelmat ovat erkaumasta kärsivillä tavallisia.

© Fysioterapia Onnenpohja 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.
Design & koodi ~ Neotar

Vieritä ylös