Apua fysioterapiasta

Fysioterapeuttisella lihasharjoittelulla ja hoidolla voidaan vaikuttaa tuloksekkaasti kaikkiin lantionpohjan toimintahäiriöihin, ja suurin osa potilaista saa apua vaivoihinsa fysioterapiasta. On paljon niitäkin, joilla kiusalliset oireet ovat poistuneet aivan kokonaan fysioterapian myötä. Vaikeimmissa toimintahäiriöissä voidaan kuitenkin tarvita leikkaushoitoa, ja kipuongelmien kuten vulvodynian kanssa täytyy usein yhdistää niin fysioterapeuttisia, psyko-/seksuaaliterapeuttisia kuin lääketieteellisiäkin keinoja ennen kuin tilanne riittävästi helpottaa. Vaikka edessä olisikin virtsankarkailuun, laskeumaan tai vaikkapa vulvodyniaan liityvä leikkaustoimenpide, on silti ehdottoman hyödyllistä ja tärkeää harjoituttaa lantionpohjan lihaksia: lihasten hyvä kunto ja hallinta auttavat toipumaan leikkauksesta paremmin ja säännöllinen harjoittelu ylläpitää hyvää leikkaustulosta varmemmin. Huomionarvoista on sekin, että raskausaikana aloitettu lantionpohjan lihasten ja syvien keskivartalon lihasten harjoittelu ehkäisee virtsankarkailu- ja erkaumaongelmia synnytyksen jälkeen.

Selvin tutkimusnäyttö löytyy ponnistusvirtsankarkailun fysioterapeuttisesta harjoittelusta, mutta myös muunlaisia virtsaamis- ja ulostamistoimintojen ongelmia sekä lantionpohjan kipuja pystytään fysioterapialla hoitamaan. Yliaktiivisen rakon ja vulvodynian fysioterapiassa sähköhoidolla (elektrostimulaatiolla, TENS) on saatu tutkitusti hyviä tuloksia, ja sähköstimulaatiota voidaan käyttää apuna myös kaikissa tilanteissa, joissa lantionpohjan lihaksia halutaan vahvistaa, esimerkiksi virtsan- ja ulosteenkarkailun fysioterapiassa. Sähköllä voidaan hoitaa monenlaisia lantion alueen kiputiloja, rauhoittaa ärtynyttä rakkoa, herätellä tunnottomia lantionpohjan lihaksia tai aktivoida niitä voimaharjoittelun apukeinona. Tarvittaessa fysioterapiaan voi kuulua myös lihas- ja sidekudoskäsittelyitä ulkoisesti ja sisäisesti; sisäisesti lihaksia käsitellään erilaisilla rentouttavilla tekniikoilla emättimen tai peräaukon kautta. Kivuista kärsivää asiakasta ohjataan myös itse siedättämään kipualuetta kosketukselle venyttely- ja painallusharjoituksin sormin tai apuvälineiden avulla, ja näin lisäämään kudosten joustavuutta.

Lantionpohjan lihasharjoittelussa käytetään apuna biopalautetta, emättimen tai peräaukon sisäistä elektrodia (EMG), joka mittaa lantionpohjan lihasten aktivaatiota. Elektrodin ja siihen yhdistetyn visuaalisen palautteen (käyrät tai numerot näytöllä) avulla sekä terapeutti että asiakas saavat silminnähtävää tietoa siitä, mitä lihaksissa tapahtuu. Tämä on suureksi avuksi lantionpohjan lihasten harjoittelussa, ja treeniin voidaan sisällyttää myös lihaksia aktivoivaa sähköstimulaatiota elektrodin kautta harjoittelun tueksi. Sähkölaitteita elektrodeineen on saatavissa myös kotiharjoitteluun. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen fysioterapiassa ja kotona on kuitenkin mahdollista myös ilman biopalaute- ja sähköhoitoja.

Fysioterapia Onnenpohjan hoidon ja kuntoutuksen päälinjoista voit lukea lisää Palvelut-sivulta.

Vieritä ylös